Dimarts, 07 de Abril de 2020
L'Ametlla de Mar
Serveis de l'Ajuntament:
Taller d'Ocupació
 
 
Actuacions passades
Cicle de Xerrades Formatives
Taller d'Ocupació Avant
 
Actuacions presents
Taller d'Ocupació A la Vela
 
INTRODUCCIÓ ALS MENJARS MARINERS CALEROS
VOCABULARI CALERO
BUTXI
ARRÒS AMB GALERES
FIDEUS AMB CAVALLA
FIDEUS ROSSEJATS
TONYINA ESTOFADA
ROMESCO D'ESCRITA AMB FESOLS
POLP A LA BALANDRA
 

FLORA LOCAL - PLANTES MEDICINALS
PI
BLEDA
OLIVERA
ORTIGA
ROMER
TIMÓ
LLORER
FONOLL
 
FAUNA LOCAL
OCELLS
PIT ROIG
CADERNERA
CORB MARÍ
MALLERERENGA CAPUTXINA
 
Serveis
Suggeriments
Cerca al web
 

 
INTRODUCCIÓ ALS MENJARS MARINERS CALEROS

:: VOCABULARI CALERO
:: BUTXI
:: ARRÒS AMB GALERES
:: FIDEUS AMB CAVALLA
:: FIDEUS ROSSEJATS
:: TONYINA ESTOFADA
:: ROMESCO D'ESCRITA AMB FESOLS
:: POLP A LA BALANDRA


La nostra vila situada al sud de Catalunya està ubicada en un dels indrets més privilegiats i singulars de tota la Costa Daurada. Molts són els encants que posseeix i dels que podem gaudir, des de paratges captivadors fins a unes cales meravelloses dotades de gran bellesa. Una passejada per la localitat embriaga els sentis i inevitablement obre la gana que se soluciona menjant alguns dels plats més emblemàtics de la nostra cuina tradicional local.
La cuina tradicional forma part, una part molt important, de la nostra història, de la nostra identitat; ens diu molt de com és la nostra gent, de la forma de ser i de viure i de la seva manera de celebrar les festes. La situació geogràfica alhora que la seva història influeixen molt en la nostra cuina. El litoral mediterrani ofereix un variat i ric repertori de marisc i peix i, en concret a l’Ametlla, la seva orografia – costes retallades i rocoses- junt amb la proximitat amb el riu Ebre contribueixen a donar un gust especial i deliciós al nostre peix que es converteix en l’element primordial  i més característic de tot el corpus gastronòmic calero. En quant a la història, les nombroses influències rebudes a Catalunya d’altres cultures (grecoromana, sud-americana, islàmica,...) es mostren en la utilització d’alguns ingredients i fins i tot en l’ús de paraules que ens serveixen per designar aliments, estris de cuina, etc, que nosaltres hem adoptat.
És important que l’accelerat ritme de vida actual, les presses, units a les influències externes rebudes, no ens duguin a deixar en l’oblit la nostra cuina tradicional que, a més d’exquisita, també és saludable- com és propi de la dieta mediterrània. Aquesta cuina ha de continuar viva, s’ha de transmetre de generació en generació i s’ha d’adaptar als nous temps i a les noves tecnologies de què disposem.
La nostra finalitat a l’hora de confeccionar el receptari té dos clars propòsits: per una banda, donar a conèixer a tota persona que li pugui interessar els nostres plats més típics i la seva elaboració ( de manera generalitzada, doncs cada cuiner té la seva peculiar manera de fer) ajudant així a què el visitant s’identifiqui una mica més amb nosaltres i entengui el caràcter acollidor, afable i extravertit del calero i la seva manera de fer, gaudir i viure; per altra banda, posar el nostre granet de sorra per  ajudar a preservar el patrimoni cultural i etnològic de la nostra estimada vila i deixar-ho com a herència futura.